شیشه چیست و درمان آن چگونه است؟

شیشه چیست ؟ و درمان آن چگونه است؟

قبل از اینکه بدانیم شیشه چیست ! بهتر است اشاره ای به نحوه کار مغز و سیستم اعصاب مرکزی و تاثبر مواد محرک بر آن داشته باشیم.

در سیستم اعصاب مرکزی، سلولها یا رشته های عصبی بصورت مستقیم به هم متصل نیستند! بلکه بین انتهای سلول قبلی با ابتدای سلول بعدی فضای بسیار کوچکی وجود دارد که به این فضا در اصطلاح پزشکی سیناپس می گویند.

سلول عصبی برای انتقال پیام باید از انتهای خود ماده ای به داخل این فضای کوچک ترشح کند. (به این ماده در اصطلاح پزشکی نوروترنسمیتر می گویند). این ماده بر روی گیرندهایی که در ابتدای سلول بعدی قرار دارند می نشیند و به این ترتیب پیام منتقل می شود. در سیستم عصبی نوروترنسمیترهای زیادی وجود دارند که ترشح هرکدام منجر به علایم خاصی می شود.

دوپامین و سروتونین دو نوروترنسمیتری عمده ای هستند که سوء مصرف شیشه یا مواد محرک باعث افزایش ترشح آنها در مغز می گردد و اختلال در نسبت ترشح آنها در ایجاد بیماری هایی مانند افسردگی یا دوقطبی نقش اساسی را ایفا می کند.

 

و اما داستان شیشه…..

شیشه ای که در حال حاضر در بازار قاچاق مواد محرک ایران وجود دارد، بیشتر بصورت کریستال های ریز ( مانند شکر)  است که در تکه های کوچک یک لوله پلاستیکی ( نی نوشابه) جاسازی شده و سر و ته آن بسته می شود. این ماده به شکل های دیگری از جمله بلور های شفاف و تیز و…. نیز عرض می شود.

قاچاقچیان مواد با این شعار که: شیشه حاوی مومت آمفتامین یا شیشه چیست . نوعی از مواد محرک استرفین نیست پس اعتیاد آور نیست مصرف آنرا تبلیغ می کنند! و متاسفانه بسیاری از افراد ناآگاه خواسته یا ناخواسته در دام این ماده محرک گرفتار می شوند.

واقعیت اینست که شیشه یک ماده محرک بسیار اعتیاد آور است! بطوریکه در بسیاری از مقالات پزشکی قدرت اعتیاد زایی آنرا بیشتر از مواد محرکی مانند کوکائین می دانند.

بخاطر داشته باشیم که در حال حاضر درمان اعتیاد به شیشه و مواد محرک مشکل ترین درمان در زمینه درمان  سوء مصرف مواد است.

نحوه مصرف:

این ماده به چهار صورت کشیدنی، استفاده از طریق بینی، خوردنی یا تزریق ممکن است مورد سوء مصرف قرار گیرد! برای کشیدن آن از پایپی شیشه ای که مخصوص اینکار است، لامپ، چراغ خودرو و …. استفاده می کنند.

شیشه از ترکبات آمفتامین یا مت آمفتامین در آزمایشگاههای غیر قانونی ساخته می شود! قرص اکستازی نیز از ترکیبات همین مواد است. شیشه در حقیقت هیدروکلراید مت آمفتامین است که علاوه بر شیشه به آن آیس یا کریستال هم گفته می شود. البته در استانهای شرقی کشور به کراک هم کریستال می گویند!

شیشه چیستاثرات شیشه چیست :

سوء مصرف شیشه ترشح دوپامین، سروتونین و نور اپی نفرین را در سیناپسهای عصبی در مغز به شدت افزاش میدهد! افزایش آنها منجر به تحریک سلولهای مغز  می شود.

شخصی که به سوء مصرف شیشه روی می آورد در ابتدا علایم بسیار خوبی را تجربه می کند.

در ابتدا سوء مصرف شیشه باعث می شود که تجربه های لذت بخش با شدت بیشتری احساس شوند. فرضا اگر شما از شنیدن یک موسیقی لذت می برید و محو آن می شوید شخصی که ماده محرک استفاده کرده است بر روی نت های آن موسیقی پا می گذارد و همراه با آن به پرواز در می آید!!

 قدرت تمرکز و اعتماد به نفس در چنین فردی به شدت بالا می رود، خطر را از خود دور می داند. ( به قول معروف دل و جراتش زیاد می شو د)

حال تصور کنید چنین فردی در حال رانندگی چه وضعیتی خواهد داشت! بخاطر جرات زیاد فاصله ایمن را در نظر نمیگیرد! با سرعت زیاد از یک وجب جا سبقت گرفته، جاده را محیط خطرناکی برای خود و دیگران می کند! معمولا این افراد توسط پلیس دستگیر می شوند. اگر هم تصادف کنند تصادف های مرگباری خواهند داشت.

 بسیار مهربان و صمیمی می شوند! خلاقیتشان زیاد می شود! شخصی که تا دیروز نمی توانست یک خط شعر حفظ کند شاعر می شود و شعر می گوید! بسیار دست و دلباز می شوند بطوریکه براحتی می توان از آنها پول یا چک گرفت! پس احتمال سوء استفاده مالی از این افراد وجود دارد!

در ابتدا حتی ممکن است وضعیت اقتصادی این افراد بهتر شود! این درست مانند آنست که بیمار وامی با بهره زیاد به خودش می دهد و احساس می کند ثروتمند شده است ولی وقتی این وام را پس می دهد بشدت فقیر و بی چیز می شود!

مصرف حتی مقدارکم شیشه منجر به بیخوابی میشود:شب تاصبح نمیخوابد دایم درحال عوض کردن کانال تلویزیون یا گوش کردن موسیقیست! بی قرار می شود و یک جا دوام نمی آورد! اشتها به شدت کاهش پیدا می کند! یکی از مواردی که اطرافیان به شخص مشکوک می شوند کاهش وزن شدید و کم خوابی است!

عوارض مصرف زیاد شیشه چیست ؛

تنفس و ضربان قلب افزایش یافته،  طپش قلب پیدا می کنند. فشار خون و دمای بدنشان بالا می رود و احساس گرما می کنند پس زیاد آب می خورند!  ضربان قلب نامنظم می شود. بشدت تحریک پذیر و پرخاشگر  می شوند و ممکن است دست به هر خشونتی بزنند. اضطراب، گیجی، لرزش اندامها،  تشنج و در نهایت ایست قلبی و مرگ هم از دیگر عوارض سوء مصرف شیشه است.

سوء مصرف طولانی مدت شیشه منجر به ایجاد بدبینی شدید، خشونت، کاهش شدید  حافظه، توهم های شنوایی و بینایی، سایکوز ( جنون آنی ) و بسیاری اختلالات عصبی دیگر  و در نهایت مرگ می شود! افراد مصرف کننده توهم های جالبی هم دارند. ممکن است رنگ ها را بشنوند و صداها را ببینند!

درباره جنون شیشه چه میدانید؟

متاسفانه شیشه شخص را در وضعیتی قرار می دهد که تمایل به درمان ندارد! و شاید این مصیبت بارترین تاثیر شیشه بر مغز باشد که درمان و پیگیری این افراد را مشکل کرده است!

به علت ترشح زیاد نوروترنسمیتر ها، بعداز اندک زمانی انتهای اعصاب مغز تحلیل رفته و مغز نمی تواند روند طبیعی خود را داشته باشد و بیمار  نه اینکه علایم خوبی تجربه نمی کند بلکه فقط بخاطر ترس از عوارض ترک شیشه که مربوط به کارکرد ضعیف مغز است اقدام به سوء مصرف آن می نماید!

بخاطر داشته باشیم که اعتیاد به هر نوع مواد در ابتدا با تجربه های بسیار لذت بخشی همراه است! بصورتیکه شخص اعتقاد میابد که میتواند بصورت کنترل شده مواد را مورد سوء مصرف قرار داده و از تجربه های لذت بخش آن برخوردار شود! غافل از اینکه ثابت شده است که مصرف حتی مقدار کم مواد مخدر یا محرک ساختمان مغز و کارکرد آنرا بطور هم زمان تغییر می دهد که صحبت در مورد آن از حوصله این بحث خارج است.

همچنان که گفته شد در حال حاضر درمان مواد محرک از جمله شیشه از مشکل ترین درمان های سوء مصرف مواد است که توسط یک تیم مجرب صورت می گیرد. برای درمان،  بر اساس مدت، مقدار، نوع و روش مصرف ممکن است فرد نیاز به درمان دارویی یا بصورت بستری و یا بصورت سرپایی داشته باشد. بعد از آن اختلالات روانپزشکی بیمار باید توسط روانپزشک آشنا به درمان سوء مصرف مواد مورد بررسی و درمان قرار گیرد و بدنبال آن یا هم زمان آموزش خانواده، آموزش مهارت های بهبودی اولیه و پیشگیری از بازگشت و رفتار درمانی انجام شود.

 دکتر سعید کفراشی

بیشتر بخوانیم: شیشه چیست ؟

امتیازدهی به این مطلب

جمع امتیاز

با حرکت بر روی ستاره های زیر می توانید بین ۱ تا ۵ ستاره به این مطلب امتیاز دهید. از توجه شما پیشاپیش سپاسگزاریم.

User Rating: ۳٫۷ ( ۳۱ votes)
ترک اعتیاد در منزل در سایت www.aayandeh.net

درباره‌ی دکتر سعید کفراشی

پزشک درمانگر اعتیاد و مسئول فنی مرکز درمان سوء مصرف مواد آینده

همچنین ببینید

ترک ماری جوانا

آیا به راستی مصرف ماری جوانا باعث کاهش وزن می شود؟

توجه: ترجمه این مقاله به معنای تایید محتوای آن توسط مرکز درمان آینده نیست. تمامی …

۱۱۲ نظر

  1. سلام‏ ‏دوستان.شیشه‏ ‏بنظرمن‏ ‏بیشترازاونی‏ ‏که‏ ‏باجسم‏ ‏طرف‏ ‏کارداشته‏ ‏باشه‏ ‏بامغزش‏ ‏کارداره.پس‏ ‏واسه‏ ‏ترکش‏ ‏بایدازمغزطرف‏ ‏شروع‏ ‏کرد.بعدازاینکه‏ ‏طرف‏ ‏تصمیم‏ ‏قاطع‏ ‏به‏ ‏ترک‏ ‏گرفت‏ ‏گه‏ ‏گاهی‏ ‏حتماتمایل‏ ‏وهوس‏ ‏‏ ‏سختی‏ ‏به‏ ‏کشیدن‏ ‏دوباره‏ ‏یاکم‏ ‏کشیدن‏ ‏داشته‏ ‏باشه.دوستان‏ ‏توجه‏ ‏کنید،زمان‏ ‏قطعی‏ ‏هوس‏ ‏فقط‏ ‏وفقط‏ ‏۱۷دقیقه‏ ‏هستش‏ ‏،بهترین‏ ‏کمک‏ ‏شمابه‏ ‏طرف‏ ‏،سرگرم‏ ‏کردن‏ ‏فردمعتاد‏ ‏به‏ ‏چیزهای‏ ‏دیگه‏ ‏بمدت‏ ‏۱۷دقیقه‏ ‏میتونه‏ ‏باشه.بعدش‏ ‏دیگه‏ ‏خیال‏ ‏کشیدن‏ ‏ازسرش‏ ‏میفته.اینومن‏ ‏درخودم‏ ‏ودوستانم‏ ‏چندین‏ ‏بارامتحان‏ ‏کردم‏ ‏وهمیشه‏ ‏هم‏ ‏نتیجه‏ ‏وجواب‏ ‏مثبت‏ ‏گرفتم.شماهم‏ ‏حتمأ‏ ‏بارامتحانش‏ ‏کنید.منفعتش‏ ‏‏مال‏ ‏‏شماوضررش‏ ‏مال‏ ‏من.

  2. سلام من یه زن ۴۰ ساله و۳سال به شیشه اعتیاد دارم دردوره بارداری نمی‌دونستم ولی زمانی که فهمیدم اینقدر اراده وشعورش نداشتم که ترک کنم الان من موندم و بچه ۳سالم که باید ازشیر بگیرمش ونمی دونم چه خاکی برسرکنم کنم.

    • سلام . من مدت ۱۵ سال تریاک و شیره و گاهی شیشه مصرف کردم . اما اعتیادم به همان تریاک و شیره بود . بارها با متادون و بی ۲ و شربت تریاک خواستم ترک کنم نشد .قطع مصرف که میکردم از درون احساس میکردم اتش گرفته ام . وحشتناک بود . وحشتناک . بارها خود درمانی و قطع خودسرانه کردم نشد . کنگره ۶۰ هم مدت۸ ماه رفتم که برا خیلی ها خوب جواب داده بود اما من موفق نشدم . ((( کنگره ۶۰ از طریق تجویز شربت تریاک و کاهش تدریجی اون روش DST بیماران رو درمان میکنه حتی در مورد شیشه و کراک )) . اما من موفق نشدم . کلینیک و روانپزشک و …رفتم هم نشد . تا اینکه رفتم جلسات NA و از طریق اونا به کلینیک ترک فوری ( چهارروزه ) معرفی شدم . بعد چهار روز سم زدایی و تزریق نالتروکسان و تجویز داروهای لازم ، جلسات NA رو ادامه دادم . الان مدت ۸ماه و ۲۴ روزه که پاکم . پیشنهادم به شما : یا جلسات NA و همزمان با اون سم زدایی ، یا جلسات کنگره ۶۰ . ادرس شون هم تو اینترنت موجوده برا اکثر شهرها میشه پیدا کرد . خیلی از دوستانم بعد سالها مصرف شیشه و هیرویین و تریاک الان پاک پاک هستند و خیلی شادتر و سالم تر و سرحال تر از افراد معمولی . به خصوص در NA که رایگان هم هست عملا روش زندگی ، روش مقابله با ترس و خشم و رنجش ، روش تخلیه فشارهای روانی و حل مشکلات روحی روانی فکری ،در کنار درمان بیماری اعتیاد اموزش داده میشود . امیدوارم اقدام کنید و قول میدم سه ماه جلسات NA شرکت کنید انگیزه و قدرتی پیدا میکنید که درمان میسر شود .

  3. من ۱۲ ساله شیشه مصرف میکنم هنوز نمردم

  4. اینجوری که معلومه عوارض ترک تمام مواد مخدر برای همه یکسان نیست و برای هرکسی متفاوته. من پارسال برای لاغری ترغیب شدم شیشه مصرف کنم، کلی راجبش تحقیق کردم و با قبول عوارض شدیدش و آماده شدن برای یه ترک خیلی سخت مصرفشو شروع کردم، دقیقا ۱ ماه روزی ۲ مرتبه مصرف کردم و یکجا گذاشمتش کنار، هفته ی اول بیخوابی و اشتها نداشتن شدید بود ولی کم کم از شدتش کم شد. عوارضش واسه من شامل احساس خستگی و خوابیدن زیاد و حساس شدن دندونا و یه مقدار حالت عصبی بود که خفیف بودن خدا رو شکر و اذیت نشدم و بعد از این مدت به زندگی عادیم برگشتم و علائم دیگه مثل پرخوری، مشکل تو رانندگی، کنترل نداشتن روی کارام و … برام پیش نیومد. نمیدونم چرا برای بعضیا اینقد عوارض ترکش سنگین و مشکله. تو این ۱ سالم نشده دوباره وسوسه شم برای مصرف دوباره ش.

  5. سلام
    عزیزان درمان اعتیاد به شیشه و کلیه مواد مخدر سنتی و صنعتی فقط در کنگره ۶۰ امکان پذیر است ولاغیر…
    اگر به فکر درمان هستید فقط کنگره ۶۰ را در گوگل سرچ کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 1 =