شیشه چیست ؟ و درمان آن چگونه است؟
قبل از اینکه بدانیم شیشه چیست ! بهتر است اشاره ای به نحوه کار مغز و سیستم اعصاب مرکزی و تاثبر مواد محرک بر آن داشته باشیم.
در سیستم اعصاب مرکزی، سلولها یا رشته های عصبی بصورت مستقیم به هم متصل نیستند! بلکه بین انتهای سلول قبلی با ابتدای سلول بعدی فضای بسیار کوچکی وجود دارد که به این فضا در اصطلاح پزشکی سیناپس می گویند.
سلول عصبی برای انتقال پیام باید از انتهای خود ماده ای به داخل این فضای کوچک ترشح کند. (به این ماده در اصطلاح پزشکی نوروترنسمیتر می گویند). این ماده بر روی گیرندهایی که در ابتدای سلول بعدی قرار دارند می نشیند و به این ترتیب پیام منتقل می شود. در سیستم عصبی نوروترنسمیترهای زیادی وجود دارند که ترشح هرکدام منجر به علایم خاصی می شود.
دوپامین و سروتونین دو نوروترنسمیتری عمده ای هستند که سوء مصرف شیشه یا مواد محرک باعث افزایش ترشح آنها در مغز می گردد و اختلال در نسبت ترشح آنها در ایجاد بیماری هایی مانند افسردگی یا دوقطبی نقش اساسی را ایفا می کند.
و اما داستان شیشه…..
شیشه ای که در حال حاضر در بازار قاچاق مواد محرک ایران وجود دارد، بیشتر بصورت کریستال های ریز ( مانند شکر) است که در تکه های کوچک یک لوله پلاستیکی ( نی نوشابه) جاسازی شده و سر و ته آن بسته می شود. این ماده به شکل های دیگری از جمله بلور های شفاف و تیز و…. نیز عرض می شود.
قاچاقچیان مواد با این شعار که: شیشه حاوی مورفین نیست پس اعتیاد آور نیست مصرف آنرا تبلیغ می کنند! و متاسفانه بسیاری از افراد ناآگاه خواسته یا ناخواسته در دام این ماده محرک گرفتار می شوند.
واقعیت اینست که شیشه یک ماده محرک بسیار اعتیاد آور است! بطوریکه در بسیاری از مقالات پزشکی قدرت اعتیاد زایی آنرا بیشتر از مواد محرکی مانند کوکائین می دانند.
بخاطر داشته باشیم که در حال حاضر درمان اعتیاد به شیشه و مواد محرک مشکل ترین درمان در زمینه درمان سوء مصرف مواد است.
نحوه مصرف:
این ماده به چهار صورت کشیدنی، استفاده از طریق بینی، خوردنی یا تزریق ممکن است مورد سوء مصرف قرار گیرد! برای کشیدن آن از پایپی شیشه ای که مخصوص اینکار است، لامپ، چراغ خودرو و …. استفاده می کنند.
شیشه از ترکبات آمفتامین یا مت آمفتامین در آزمایشگاههای غیر قانونی ساخته می شود! قرص اکستازی نیز از ترکیبات همین مواد است. شیشه در حقیقت هیدروکلراید مت آمفتامین است که علاوه بر شیشه به آن آیس یا کریستال هم گفته می شود. البته در استانهای شرقی کشور به کراک هم کریستال می گویند!
اثرات شیشه چیست :
سوء مصرف شیشه ترشح دوپامین، سروتونین و نور اپی نفرین را در سیناپسهای عصبی در مغز به شدت افزاش میدهد! افزایش آنها منجر به تحریک سلولهای مغز می شود.
شخصی که به سوء مصرف شیشه روی می آورد در ابتدا علایم بسیار خوبی را تجربه می کند.
در ابتدا سوء مصرف شیشه باعث می شود که تجربه های لذت بخش با شدت بیشتری احساس شوند. فرضا اگر شما از شنیدن یک موسیقی لذت می برید و محو آن می شوید شخصی که ماده محرک استفاده کرده است بر روی نت های آن موسیقی پا می گذارد و همراه با آن به پرواز در می آید!!
قدرت تمرکز و اعتماد به نفس در چنین فردی به شدت بالا می رود، خطر را از خود دور می داند. ( به قول معروف دل و جراتش زیاد می شو د)
حال تصور کنید چنین فردی در حال رانندگی چه وضعیتی خواهد داشت! بخاطر جرات زیاد فاصله ایمن را در نظر نمیگیرد! با سرعت زیاد از یک وجب جا سبقت گرفته، جاده را محیط خطرناکی برای خود و دیگران می کند! معمولا این افراد توسط پلیس دستگیر می شوند. اگر هم تصادف کنند تصادف های مرگباری خواهند داشت.
بسیار مهربان و صمیمی می شوند! خلاقیتشان زیاد می شود! شخصی که تا دیروز نمی توانست یک خط شعر حفظ کند شاعر می شود و شعر می گوید! بسیار دست و دلباز می شوند بطوریکه براحتی می توان از آنها پول یا چک گرفت! پس احتمال سوء استفاده مالی از این افراد وجود دارد!
در ابتدا حتی ممکن است وضعیت اقتصادی این افراد بهتر شود! این درست مانند آنست که بیمار وامی با بهره زیاد به خودش می دهد و احساس می کند ثروتمند شده است ولی وقتی این وام را پس می دهد بشدت فقیر و بی چیز می شود!
مصرف حتی مقدارکم شیشه منجر به بیخوابی میشود:شب تاصبح نمیخوابد دایم درحال عوض کردن کانال تلویزیون یا گوش کردن موسیقیست! بی قرار می شود و یک جا دوام نمی آورد! اشتها به شدت کاهش پیدا می کند! یکی از مواردی که اطرافیان به شخص مشکوک می شوند کاهش وزن شدید و کم خوابی است!
عوارض مصرف زیاد شیشه چیست ؛
تنفس و ضربان قلب افزایش یافته، طپش قلب پیدا می کنند. فشار خون و دمای بدنشان بالا می رود و احساس گرما می کنند پس زیاد آب می خورند! ضربان قلب نامنظم می شود. بشدت تحریک پذیر و پرخاشگر می شوند و ممکن است دست به هر خشونتی بزنند. اضطراب، گیجی، لرزش اندامها، تشنج و در نهایت ایست قلبی و مرگ هم از دیگر عوارض سوء مصرف شیشه است.
سوء مصرف طولانی مدت شیشه منجر به ایجاد بدبینی شدید، خشونت، کاهش شدید حافظه، توهم های شنوایی و بینایی، سایکوز ( جنون آنی ) و بسیاری اختلالات عصبی دیگر و در نهایت مرگ می شود! افراد مصرف کننده توهم های جالبی هم دارند. ممکن است رنگ ها را بشنوند و صداها را ببینند!
متاسفانه شیشه شخص را در وضعیتی قرار می دهد که تمایل به درمان ندارد! و شاید این مصیبت بارترین تاثیر شیشه بر مغز باشد که درمان و پیگیری این افراد را مشکل کرده است!
به علت ترشح زیاد نوروترنسمیتر ها، بعداز اندک زمانی انتهای اعصاب مغز تحلیل رفته و مغز نمی تواند روند طبیعی خود را داشته باشد و بیمار نه اینکه علایم خوبی تجربه نمی کند بلکه فقط بخاطر ترس از عوارض ترک شیشه که مربوط به کارکرد ضعیف مغز است اقدام به سوء مصرف آن می نماید!
بخاطر داشته باشیم که اعتیاد به هر نوع مواد در ابتدا با تجربه های بسیار لذت بخشی همراه است! بصورتیکه شخص اعتقاد میابد که میتواند بصورت کنترل شده مواد را مورد سوء مصرف قرار داده و از تجربه های لذت بخش آن برخوردار شود! غافل از اینکه ثابت شده است که مصرف حتی مقدار کم مواد مخدر یا محرک ساختمان مغز و کارکرد آنرا بطور هم زمان تغییر می دهد که صحبت در مورد آن از حوصله این بحث خارج است.
همچنان که گفته شد در حال حاضر درمان مواد محرک از جمله شیشه از مشکل ترین درمان های سوء مصرف مواد است که توسط یک تیم مجرب صورت می گیرد. برای درمان، بر اساس مدت، مقدار، نوع و روش مصرف ممکن است فرد نیاز به درمان دارویی یا بصورت بستری و یا بصورت سرپایی داشته باشد. بعد از آن اختلالات روانپزشکی بیمار باید توسط روانپزشک آشنا به درمان سوء مصرف مواد مورد بررسی و درمان قرار گیرد و بدنبال آن یا هم زمان آموزش خانواده، آموزش مهارت های بهبودی اولیه و پیشگیری از بازگشت و رفتار درمانی انجام شود.
دکتر سعید کفراشی
امتیازدهی به این مطلب
جمع امتیاز
با حرکت بر روی ستاره های زیر می توانید بین ۱ تا ۵ ستاره به این مطلب امتیاز دهید. از توجه شما پیشاپیش سپاسگزاریم.
مرسی توضیحات خیلی کامل بودممنون.
من دوستان و آشنایان زیادی داشتم که شیشه ای شدن که ترک کردن و الان سال هاس که دارن زندگی میکنن راحت بدون هیچ مشکلی و خیلی از کسا هستن که چندین بار به کمپ رفتن ولی بعد از بازگشت با اون همه عذابی که کشیدن بعد از حدود ۲ یا ۳ ساعت میرن شیشه میخرن و میکشن البته همه اینجا دکتر و متخصص صاحب نظرن ولی تنها راهی که من برای این طور بیماران یا همون معتاد ها به قول خودمون پیدا کردم اینه که به ترس روانی از مواد درشون باید ایجاد بشه که به طرز ناخواسته از مواد بترسن و این ترس فقط یه روش داره که در فرد به وجود بیاد اینم اونه که به مدت دو سال در کمپ اجباری زیر فشار شدید باشن زیر شدید ترین فشار کتک و هر کاری که لازمه شک شستن با آب سرد تو زمستون زیر برف هر کاری
درسته درد ناکه ولی جواب میده بعد از ۲ یا ۳ سال یک ترس ناخواسته و روانی در فرد به وجود میاد که زمانی که فرد معتاد مواد رو میبینه اینقدر ازش میترسه که نکنه باز ۲ یا ۳ سال بره زیر فشار کمپ از ترس میندازتش دور این راهی بوده که من پیدا کردم اونایی که آدمن خودشون ترک میکنن نه دکتر میخوان نه چیزی اونایی که یاقیان نمیخوان ترک کردن بارها بار میرن کمپ دوباره شوروع میکنن این تنها راه کمپ اجباری اونم نه ۲ مااه ۳ ماه ۲ یا ۳ سال لگر بازم شروع کرد همین کارو ادامه بدید به ۳ تا ۵ سال هم برسونین
البته
به نظر من این که به جا میرسن مشکل روانی شدید دارن از قبل از اعتیاد یعنی مشکله اینا فقط اعتیاد نیست معتاد شدنشون به خاطر مشکل روانی که دارن ولی تمامی بدبختیشون از مواد وقتی بعد ۲ سال از کمپ اومدن بیرون میرن پیشه روان شناس
باورتون نمیشه سر این مواد کوفتی خانواده ما چی کشیده به خدا ههمون یه پا دکتر مهندس شدیم یکی رفته روانشناسی یاد گرفته یکی رفته تغذی یادگرفته نمیدونین ما چی کشیدیم
سلام دوست عزیز تا میتونید به برادرتون محبت کنید خوش رفتاری کنید اصلا باهاش درگیر نشید تا میتونید باهاش رفاقت کنید هر رفتار بد از شما اونو بیشتر میبره سمت مواد بدتر میشه بخدا اخرش میمیره خدا میدونه اون موقع چقدر ناراحت میشید چقدر حسرت میخورید که چرا بهش خوبی نکردیم چرا باهاش رفاقت نکردیم چرا باهاش درست رفتار نکردیم تمام حسرت اینها به دلتون میمونه همون جوری که من الان رفتنش داغونم کرده فقط ۲۲ سالش بود داداشم از ۱۷ سالگی معتاد شد یعنی معتادش کردن بی ناموسا تمام راها رو امتحان کردیم برای ترک هر روشی که بگی خوب نشد که نشد میبردیمش کمپ ترک میکرد بعد از یکماه دوباره میزد بجای اینکه باهاش رفتارمون خوب کنیم از خونه بیرونش میکردیم یا هر کار دیگه ایی که بگی انجام میدادیم همینطوری که شما الان آرزوی مرگ میکنی براش ما همین آرزوهارو میکردیم میگفتیم بمیره زودتر از شرش راحت بشیم خلاصه همین اتفاق افتاد اونو مواد نمیکشت تا اینکه یه روز غیبش زد تا یک هفته خبری ازش نشد ما بفکر اینکه گرفتنش بردنش کمپ تا یک هفته بی خبر بودیم هفته دوم هم خبری نشد شروع کردیم به پرس جو تمام کمپها تمام کلانتریها تما جاهایی که معتادا بودن از شوش گرفته برو تا هر جایی که بگی گشتیم تا اینکه یک روز از آگاهی زنگ زدن بهمون گفتن پسرتون تصادف کرده کامیون بهش زده بود از روش رد شده بود وقتی خبر فوتش شنیدیم تمام دنیا رو سرمون خراب شد حتی جنازشم ندیدم حسرت دیدن جنازشم به دلمون موند خودشون تو بهشت زهرا دفنش کرده بوده بودن از اون تا الان ۴ سال میگذره مادرم پیرتر شد روزی نیست که به یادش گریه نکنه من خودم افسوس میخورم میگم خدایا چرا فلان روز زدمش چرا خونه راش ندادم چرا بهش بیشتر خوبی نکردم چرا چرا چرا باهاش بدرفتاری کردم ما هم نمیدونستیم که معتاد یک بیماره دوست دارن ترک کنن ولی نمیتونن تمام این معتادا اکثراشون که من دیگه بهشون معتاد نمیگم من بهشون میگم بیمار همشون دوست دارن مثل یک ادم معمولی باشن پاک باشن ولی افسوس که کسی درکشون نمیکنه اکثر خانواده ها بخاطر ناآگاهی از یک بیمار و چگونگی رفتار با اون باهاش بدرفتاری میکنن و فقط فقط این رفتار های بد اون بیمار بیمارتر میکنه فقط یه بیمار یا همون معتاد میتونه یه معتاد درک کنه وگرنه کسی که ادم پاکی باشه تا حالا هیچ موادی نکشیده که بخواد ترکش کنه نمیتونه یه معتاد درک کنه مگر اینکه اطلاعات عمومی خوبی داشته باشه الان شمارو بخدا قسم میدم به جای اینکه آرزوی مرگ بیمارتونو بکنین بیاین با رفتارهای خوب با رفتن به کلاسهای آموزشی یا تو این همین گوگل سرچ کنید برخورد با یک معتاد یا از کسایی که ترک کردن زجر دیدن بپرسید که چطوری رفتار کنیم باهاش که بتونید کمک کنید به ترکش نه اینکه اونو از خونه بیرونش کنید یا بزنیدش یا هر بد رفتاری دیگه ایی گفتم بازم میگم با بدرفتاری هیچ وقت یک معتاد ترک نمیکنه بلکه بیشتر روی میاره به سمت مواد و تاجایی که میتونید محبت کنید دعا کنید براش اینقدر محبت کنید که اگه خدایی نکرده فردا اتفاقی افتاد براش حسرت نخورید و ضمنا شما اگه باهاش صحبت کنید باهاش برخوردتون خوب باشه مطمئن باشید جواب میده اونم بهر حال خسته میشه با کمک شما که خانوادش هستید و خانواده n.a یا کنگره ۶۰ از شره این مواد لعنتی نجات پیدا میکنه خیلی ها الان هستن که دارن راحت زندگیشونو میکنن مواد ترک کردن با رفتن به جلسات n.a پس تا میتونید به یک معتاد خوبی کنید بدرفتاری نکنید بخدا با مرگ اون نه تنها راحت نمیشید بلکه سالها حسرت میخورید عذاب وجدان دارید من دعا میکنم خداوند تمام معتادان نجات بده تمام بیماران شفا بده ببخشید وقتتون گرفتم دلم خیلی پره روزی نیست که به یاد داداش نیوفتم حلالیت نطلبم ولی چه فایده نداشتن اطلاعات درست کسی نبود که راهنماییمون کنه درست حسابی شایدم کردن ولی ما گوش نکردیم نمیدونم والله فقط تنها چیزی که الان داغونم کرده اینه که خدایا چرا باهاش زیاد خوب نبودم خوبی هم خیلی بهش کردیم تا جایی که امکان داشت نه که فقط باهاش بدرفتاری کرده باشیم نه خیلی هم خوبی کردیم ولی کاشکی هیچ وقت باهاش بدرفتاری نمیکردیم کاشکی هیچ وقت دست روش بلند نیکردیم از همینجا بازم میخوام که منو حلالم کنه خدا منو ببخشه التماس دعا دارم دوستان مارو هم از دعاهاتون بی نسیب نکنید روزتون خوش انشالله که دیگه هیچ کس دنبال مواد نره و هیچ جوانی آینده خودشو تباه نکنه الهی آمین …
از محبت خارها گل میشود…….
ممنون از توضیحاتتون دکتر . من دوست پسرم موتاد شد پسری که دیوانه وار دوسش داشتم بیشتر از ۱۰ بار بهش فرصت دادم دست به دعا شدم ولی اون بعد ۲/۳ هفته رک دوباره بر میگرده سمت شیشه دیگه کاملا نا امیدو خسته شدم خیلی زجر کشیدم تو این مدت دیگه دعا هم نمی کنم ۲۳سالشه واقعا ممکنه که تزک کنه؟ یا …. از کسایی مه فک می کنن خدا یه نیم نگاهی بهشون میندازه خواهش می کنم خواهش می کنم که واسش دعا کنن . اون می خوات ولی اراده نداره واسش دعا کنید .
وقتی اون با وجود اینکه تو کنارش هستی ترک نمی کنه پس صادقانه بهت بگم که اون چیزی میخواد که قطعا تو نیستی پس بود و نبودت برای اون مهم نیست فقط خودتو نابود میکنی
داداش بنده خدا چند سال پیش پیام داده الان جوابشو میدی…
الان که دیگه یا ترک کرده یا جدا شدن 😐
محمد کاکو من ۳ سال شیشه می کشیدم الانم ۱ساله که پاکم مطمئنم که دیگه هیچ وقت بر نمی گردم چون اراده کردم چون تلاش کردم داداش تو هم اراده کن و خودتو نجات بده داداش تو حیفی .. خونوادت حیفن ارادهه کن برو دکتر از تجربیات دیگران استفاده کن. فقط خواستم به همه بگم که می تونن . اراده کنن. با تشکر اقای دکتر
سلام
مطالب تون خ خوب بود