عوارض جانبی متادون

۳ باور غلط درباره عوارض جانبی متادون

عوارض جانبی متادون – باورهای درست و غلط

میلیون ها نفر از متادون به عنوان داروی برای درمان اعتیاد به مواد مخدر استفاده میکنند. متادون گاهی اوقات عوارض جانبی ایجاد می کند. اکثریت قریب به اتفاق افرادی که در درمان نگهدارنده متادون قرار دارند، عوارض جانبی آن را ملایم و قابل تحمل ذکر میکنند، و صدها هزار نفر که به طور روزانه مصرف متادون را ادامه می دهند، گواهی بر چگونگی تحمل این دارو است.

اگرچه متادون دهه ها در مقیاس گسترده و کاملاً بی خطر توزیع می شود، اما همچنان یک درمان بحث برانگیز برای ترک اعتیاد به مواد مخدر است – اما آنچه بسیاری افراد در مورد عوارض جانبی متادون معتقدند، صحیح نیست.

در ادامه میخوانید:

لیست عوارض جانبی رایج ناشی از درمان متادون

لیست عوارض جانبی که فقط در هفته اول درمان نگهدارنده با متادون تجربه شده اند

لیست باورهای نادرست متادون – عوارض جانبی که به اشتباه به استفاده از متادون نسبت داده می شود.

عوارض جانبی متادون

هنگامی که متادون تحت نظارت استفاده می شود، به قلب، کلیه، ریه ها، مغز، کبد یا سایر ارگان ها یا سیستم های اصلی آسیب نمی رساند. بر هوش شما تأثیر نمی گذارد، شما را نئشه نمی کند، و توانایی شما در کار، رانندگی با اتومبیل، احساس لذت و درد و به طور کلی زندگی عادی را مختل نمی کند.

برخی از افراد متادون را به خوبی تحمل می کنند و عوارض جانبی قابل توجهی ندارند. برخی دیگر عوارض جانبی خفیفی را تجربه می کنند و درصد بسیار کمی از افراد در درمان نگهداری متادون عوارض جانبی غیرقابل تحمل را تجربه می کنند. اگرچه متادون در صورت سوء مصرف خطرناک است، اما هنگامی که به عنوان بخشی از یک برنامه درمان اعتیاد تحت نظارت پزشکی مصرف شود، کاملاً بی خطر است.

در هفته های اول و ماه های درمان نگهدارنده با متادون عوارض جانبی بیشتر است. با گذشت زمان، تنظیم دوز و ایجاد تحمل نسبت به دارو، شدت عوارض جانبی آن کمتر می شود.

 

عوارض جانبی مصرف متادون شامل موارد زیر است:

یبوست

خواب آلودگی

بثورات پوستی

تعریق

احتباس آب

گرگرفتگی

تغییر در عملکرد جنسی یا اختلال نعوظ

سرگیجه (به خصوص در آغاز درمان)

خشکی دهان

 

یبوست و تعریقعوارض جانبی و تعریق ناشی از متادون

یبوست و تعریق دو مورد متداول از عوارض جانبی درمان نگهدارنده متادون هستند. کسانیکه متادون مصرف میکنند می توانند با خوردن یک رژیم غذایی پر فیبر، ورزش منظم و جلوگیری از کم آب شدن بدن، شدت یبوست را کاهش دهند. به نظر می رسد تعریق بیش از حد ناشی از متادون، به دوز مصرفی ارتباطی ندارد و نسبت به آن تحمل ایجاد نمیشود.

اختلال عملکرد جنسی

متادون با انواع اختلالات عملکرد جنسی زیر در برخی از مردان همراه است:

ناتوانی جنسی

از دست دادن میل جنسی

تأخیر در انزال

یک مطالعه جدید نشان داده است که ۴۰ درصد از مردان بالای ۴۰ سال در هنگام مصرف متادون اختلال نعوظ متوسط تا شدید را تجربه می کنند. این مقدار در مردان زیر ۴۰ سال، تنها ۱۲ درصد است. استفاده از هروئین و مصرف غیر قانونی مواد مخدر تجویزی نیز با اختلال نعوظ همراه است.

در درصد بسیار کمی از خانم ها متادون با قطع قاعدگی همراه است. به نظر می رسد تعداد بیشتری از آنها پس از رد کردن دوره شروع درمان نگهدارنده با متادون، قاعدگی منظم خود را مجددا از سر میگیرند.

آرام بخش (خواب آلودگی)

در هفته های اول درمان نگهدارنده با متادون، شدیدترین حالت خواب آلودگی تجربه میشود، و بیشتر افراد نسبت به اثر آرام بخشی متادون چند هفته پس از تثبیت دوز تحمل پیدا میکنند. خواب آلودگی می تواند نشانه ای از دوز بیش از حد بالا باشد، و بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون که بعد از چند ماه اول هنوز هم احساس خواب آلودگی می کنند، ممکن است به مشاوره برای کاهش دوز نیاز داشته باشند.

خارش ، کهیر و تشنج

خارش، کهیر و تشنج علائم واکنش آلرژیک خطرناک به متادون است. اینها عوارض جانبی طبیعی نیستند و در صورت وجود هر یک از این علائم باید با پزشک فورا تماس گرفت.

عوارض جانبی هفته اول درمان

متادون بسیار خوب عمل می کند، و دوز مناسب متادون باعث از بین رفتن تمام علایم محرومیت مواد مخدر می شود، اما حدود یک هفته طول می کشد تا قبل از اینکه دارو باعث تسکین کافی ۲۴ ساعته علائم محرومیت شود.

در هفته اول درمان، بیشتر بیماران تحت درمان با متادون برخی از عوارض خفیف را تجربه می کنند.

چرا عوارض جانبی متادون یک هفته طول می کشد؟

متادون در جریان خون عمل می کند، اما در کبد و بافت های خاصی نیز ذخیره می شود. متادون ذخیره شده خیلی به تدریج در بدن ترشح می شود، که سطح پایدار فعالیت متادون را در طی یک دوره ۲۴ ساعته ایجاد می کند، اما بین ۵ تا ۷ روز از مصرف متادون طول می کشد تا بدن بتواند سطح کافی از دارو را ذخیره کند.

تا زمان رسیدن به”حالت پایدار متادون” در بدن، در طی روزهایی که سطح متادون در بدن شما پایین است، علائم خفیف محرومیت را  احساس خواهید کرد.

علائم محرومیت خفیف که ممکن است در طول درمان نگهدارنده با متادون تجربه کنید شامل موارد زیر است:

اضطراب یا افسردگی

خستگی

بیخوابی

گرگرفتگی

دردهای عضلانی

حالت تهوع

بی قراری

وسوسه مواد مخدر

اگر این علائم محرومیت بیش از هفت روز اول درمان ادامه داشته باشد، ممکنست دوز متادون شما خیلی کم باشد.

 

 

۳ باور غلط درباره عوارض جانبی متادون

از آنجا که درمان نگهدارنده با متادون مدتهاست بحث بر انگیز است همچنان بسیاری باورهای غلط درمورد آن وجود دارد.

باور غلط شماره ۱ – متادون باعث افزایش وزن می شود

بسیاری از افراد هنگام مصرف متادون وزن می گیرند، اما این متادون نیست که باعث افزایش وزن می شود. افراد تحت درمان با متادون احساس گرسنگی می کنند و بصورت نرمال از غذا خوردن لذت می برند – اشتهای سالمی که قبلاً توسط سوء مصرف هروئین یا مواد مخدر دیگر سرکوب شده بود. افراد تحت درمان با متادون غالباً درمان را با وزن کم شروع می کنند و با اشتهای طبیعی و سالم و لذت بردن از غذا خوردن، وزنشان افزایش پیدا می کند.

باور غلط شماره ۲ – متادون دندان های شما را خراب می کند.

متادون به خودی خود هیچ تاثیری روی دندانها یا استخوانها ندارد.

یکی از عوارض جانبی متادون این است که گاهی باعث خشکی دهان می شود و از آنجا که بزاق از پوسیدگی دندان ها محافظت می کند، ممکن است مصرف کنندگان متادون در برابر مشکلات دندانی آسیب پذیرتر باشند.

علاوه براین،مصرف کننده های متادون درمان نگهدارنده با متادون را پس از مدت طولانی غفلت از سلامت دندانهایشان آغاز میکنند.

مصرف کننده های متادون می توانند با مراجعه مرتب به دندانپزشک، پرهیز از خوردن غذاها و نوشیدنی های قندی و مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به طور مرتب از ایجاد مشکلات دندانپزشکی جلوگیری کنند. همچنین جویدن آدامس بدون قند باعث افزایش مقدار بزاق دهان می شود و می تواند با خشکی دهان که بعضاً توسط متادون ایجاد می شود، مقابله کند.

باور غلط شماره ۳ – متادون باعث پوسیدگی استخوان ها می شود.

متادون تاثیری روی استخوانها نمیگذارد.

بعضی افراد در هفته اول درمان نگهدارنده با متادون “احساس استخوان درد ” می کنند – اما آنچه در واقع احساس می کنند از علائم محرومیت مواد مخدر است که آن را به اشتباه به متادون نسبت می دهند.

برخورد با عوارض جانبی

در بیشتر افراد عوارض جانبی متادون کاملاً قابل کنترل است. افرادی که قادر به تحمل عوارض جانبی نیستند، اما می خواهند به درمان دارویی اعتیاد به مواد مخدر ادامه دهند، میتوانند درمان خود را از متادون به سابوکسان تغییر دهند. سابوکسان براحتی قابل تحمل است، اگرچه افرادی که تحت درمان با دوزهای بالای متادون هستند باید قبل از شروع تغییر نوع دارو، بصورت روزانه مقدار آنرا کاهش دهند.

 

منبع مقاله: crchealth.com

امتیاز دهی به مطلب "3 باور غلط درباره عوارض جانبی متادون"

جمع امتیاز

با حرکت روی ستاره های زیر از ۱ تا ۵ ستاره به این مطلب امتیاز دهید. پیشاپیش از توجه شما سپاسگزاریم.

User Rating: ۳٫۴۷ ( ۴۵ votes)
ترک اعتیاد در منزل در سایت www.aayandeh.net

درباره‌ی دکتر سعید کفراشی

پزشک درمانگر اعتیاد و مسئول فنی مرکز درمان سوء مصرف مواد آینده

همچنین ببینید

ترک ماری جوانا

آیا به راستی مصرف ماری جوانا باعث کاهش وزن می شود؟

توجه: ترجمه این مقاله به معنای تایید محتوای آن توسط مرکز درمان آینده نیست. تمامی …

۲ نظر

  1. سلام من هفت ساله شروع ب نصرف تریاک و بعد شیره کردم بصورت کشیدنی تریاک و خوردن شیره…چند موضوع اول اینکه من تپش قلب دارم و فشار بالا و بیماری مانیک و در اولین روز ترک مصرف خیلی حالم بد میشه با مصرف بی۲ حالم زود خوب نمیشد ولی متادون خوبم کرد و یا اپیوم..سوالم اینکه کدوم برا ترک بهتره و سو مصرف چیدا نکنم تو طول یکسال بزارم کنار اونم

  2. سلام،من حدوده ۱۷ساله ک تریاک و شیره استفاده میکنم، در واقع هم میکشم و هم میخورم،میخوام ترک کنم، چون خسته شدم ، چکار کنم، ممنون میشم راهنمایی کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه + نه =